City Break Istanbul – 4 zile

“Cei patru voinici au pornit la drum. S-au dus sã se ducã sã facã un drum”

… Și am ales sã zburãm cu Compania low-cost Pegasus. www.flypgs.com/en/default.aspx

Dupã ce am ratat o ofertã Bucuresti-Istanbul cu Turkish Airlines la doar 85 de eur/pers cu taxe incluse, zbor dus-întors, am reușit ca prin Pegasus sã plãtim un onorabil tarif de 105 eur/pers cu taxele incluse dus-întors.

Plecarea a fost din București Joi seara, iar returul din Istanbul Duminicã dupã-amiaza. Atât sosirea cât și plecarea din Instanbul s-au fãcut de pe Aeroportul Sabihna Gohcen, localizat la 50 de km distanțã fațã de centrul orașului.
Fiind patru persoane, am preferat sã luãm un transfer privat Aeroport S.G.–Hotel Santa Sophia în Sultanahmet la un tarif de 60 eur/mașinã/sens.
Cazarea a fost la Hotel Santa Sophia 3* ne-a costat 220 eur/DBL/3 npt cu mic dejun inclus.

Dacã am fi luat transferul cu shuttle-ul aeroportului ne-ar fi costat (12TL) 6 eur/pers pânã în Piața Taksim iar de acolo ar fi trebuit fie sã luãm tramvaiul sau douã taxi-uri. Nu vreau sã-mi imaginez cum ar fi fost sã ne cãrãm cu valizele prin mijloacele de transport în comun sau sã cãutãm hotelul pe strãduțele înguste și înclinate din cartierul Sultanahmet. Așadar pentru grupurile de 4-6 persoane aș recomanda transferul privat și fãrã bãtãi de cap.

Odatã ajunși la hotel ne-am hotãrât sã explorãm puțin zona centrului istoric a Istanbulului.
Dupã o scurtã plimbare de 15 min, am poposit la unul dintre restaurantele din apropierea Hagia Sopfia.

Obicetive turistice în Istanbul- Cum sã vizitezi Istanbulul în douã zile.

Dacã ești avid de culturã sau istorie și vrei sã vizitezi cât mai multe obiective, eu aș recomada urmãtoarele:
Alegeți un hotel localizat în cartierul Sultanahment. De aici veți putea explora cu ușurința principalele obiective ale Istanbulului.
Începeți ziua cât mai devreme posibil deoarece cozile la principalele obiective turistice sunt destul de mari și poți aștepta între 30min și 1h.30min.
Eu aș porni cu vizitarea Basilicai Cisterne, unde în jurul orei 9, coada este cam de 30-50 de personae. Tarif de intrare 10TL (5 eur). Program Basilica Cisternã 09.00AM-05.00PM în fiecare zi. Basilica Cisterna se afla în apropierea Hagia Sophia lângã ruinele unui fost turn de apã din perioada otomana.
Dupã ce vizitați Basilica Cisternă mergeți la urmãtorul obiectiv și anume Hagia Sophia. Aici sunt douã cozi. Una pentru cumpãrarea biletelor iar cealaltã pentru intrare. Ca sã mai scutiți ceva timp cu statul la cozi puteți sã cumpãrați biletele online de pe site-ul:
https://www.muze.gov.tr/buy_e_ticket
Dupã Hagia Sophia probabil cã vi s-a fãcut foame așa cã n-ar strica un sandviș rapid, si un suc de portocale sau rodii. Dupã prânz/gustare sau înaite purcedeți cãtre interesantul Palat Tokapi.
Puteți cumpãrã biletul pentru Topkapi de la intrare sau online tot de pe site-ul de mai sus.

Palatul Topkapi este de fapt un complex de încãperi și sãli cu exponate din perioada Imperiului Otoman. Nu ratați la Topkapi “divanul”, locul de întâlnire al guvernului local, expoziția de arme unde se află și sabia lui Ștefan cel Mare, sãlile cu diverse exponate și bijuterii ale sultanilor, camera “Mantiei”, unde se află o șuvițã din barba profetului Mahomed.
Seara puteți alege o croazierã pe Bosfor. Ca sã ajungeți la debarcader puteți lua tramvaiul din cartierul Sultanahmet pânã la Podul Galata. Dacã aveți timp intrați și în Bazarul Egiptean pentru a simți puțin din aromele orientului.
Lângã Podul Galata sunt numeroase vase care pleacã în croaziera din jumãtate în jumãtate de ora iar costul unei plimbãri de douã ore este 10TL (5 Eur). Veți vedea numeroasele palate în stil oriental dispuse de-a lungul Strâmtorii Bosfor.

A doua zi o puteți începe cu o vizitã în Marele Bazar, de unde vã puteți lua o sumedenie de suveniruri și articole din piele. Am auzit cã aurul de aici ar fi de slabã calitate.
Dupã douã ore petrecute în Marele Bazar, urmeazã vizita Moscheii Albastre dar nu înainte de a savura o cafea sau un ceai negru lângã Hipodrom; un alt loc înțesat de istoria tumultoasã a acestui oraș. Ceea ce a fost odatã un gigantic stadion în timpul lui Constantin cel Mare, Hipodromul a devenit acum un frumos parc plin cu turiști. Admirați aici Obeliscul Egiptean, Coloana Șerpilor adusã din Delphi și Obeliscul Zidit.
Din Hipodrom intraþi în curtea Moscheii Albastre dar luaþi în considerare orele de rugãciune, respectiv: 11.30, 15.15, 17.30 Între aceste ore de rugãciune Moscheia Albastrã este deschisã vizitatorilor în intervalul urmãtor: 09.00, 11.45, 16.30
Ultima intrare la Moscheia Albastrã se face în jurul orei 17.00. O altã moschee la fel de interesantã este Moscheia Suleymanie. În apropierea acesteia din urmã gãsiți un cartier splendid cu cafenenele și vechi hanuri. Moscheia Suleymanie se vede cel mai bine din Turnul Galata.

Dacã doriți sã intrați la Turnul Galata trebuie sã vã înarmați cu rãbdare (coadã de o orã). Dar panorama asupra Bosforului și a Cornului de Aur face totul. Dupã ce coborâți din turn urmați indicatoarele Taksim sau Isticklal Cadesi. Urmând aceste direcții veți descoperii magazine cu instrumente muzicale sau magazine cu obiecte “vintage”, iar pe mãsurã ce vã apropiați de Piața Taksim fel de fel de magazine de haine și pantofi.

Pentru cã am fost de mai multe ori în Istanbul, am auzit de nenumarte ori de bãile turcești sau hamam-urile. De data asta m-am decis sã încerc.
Am fost la Bãile Galata Hamami, unele dintre bãile cu tradiție în Istanbul și recomandate de cãtre localnici. Am ales pachetul Sauna-Masaj-Scrub pentru 90TL. (50 Eur).
Dupã ce am intrat în saunã, am așteptat 10 minute întins pe podeaua caldã din marmurã, cu un prosop înfãșurat în jurul brâului. Dupã vreo 10 minute de relaxare și contemplare a urmat chinul:
A venit la mine un omuleț de 1.50 m cu burtã, pe la 50 de ani și-mi tot explicã în turcã diferite chestiuni.” Așa o fii cã prea le zici cu foc”. Eu am dat din cap aprobator iar acesta și-a început munca.
“Masajul a început cu picioarele” (și asta nu este o expresie) iar turcul îmi gãsea fel de fel de noduli pe gampe sau coapse și încerca sã-i disperseze. În acel moment mi-am imaginat toate actele de vitejie ale bravilor nostrii eroi. Îmi veneau în minte strategiile folosite împotriva turcilor de cãtre Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare; vedeam pãduri de țepe, pãmânt pârjolit, fântâni otrãvite, “Atacul de Noapte” și “Lupta de la Vaslui”. Este în zadar sã spun cã spahiii erau peste mine iar eu încercam în van sã mã agãț de orice obiect aflat în apropiere. Fusesem învins….
Am trecut  de masajul picioruselor și a urmat “Scrâșnirea Dinților” adicã trosnirea oaselor și a spatelui; în acea clipã mã întrebam dacã “Judecata de Apoi” și “Tartarul” chiar existã. Abia când începusem oarecum sã mã obisuiesc cu durerea totul s-a liniștit ca dupã un potop biblic.
Am fost lãsat lat vreo 2 minute dupã care turcul a început sã mã frece cu un soi de mop de cânepă și sãpun de parcã șlefuia o Dacie 1100 înainte de a o vopsi. M-am trezit cu vreo douã ligheane de apã rece aruncate mai mult ca sã-mi revin nicidecum ca sã-mi clãteascã clãbucul. Mi s-a explicat ca acestea au fost serviciile personale adicã vreo 10-15 minute și cã dacã mai vreau mai pot sta în baia de aburi. FIN
… așadar pentru 10 minute de masaj “fãcut cu picioarele” și încã alte 2 minute clabuceala, eu zic cã nu se meritã sã dați 50 Eur.
Dupã terminarea hamamului, m-am relaxat cu un ceai negru, apoi am luat-o ușurel înspre hotel cu tot ce mai rãmãsese din mine.

Share "City Break Istanbul – 4 zile" via: