Templele erotice din Kajuraho

Templele erotice din Kajuraho

Un tur al statului Madhya Pradesh- India, nu este complet fãrã o vizitã la Kajuraho, la sud vest de capital Delhi. Între anii 950 și 1050 d.HR. s-a dezvoltat arhitecturã din acest cãtun, care nu are asemãnare. Dinastia Chandela a construit aici 85 de temple. Astãzi mai supravieþuiesc 25 și sunt declarate monumente UNESCO. Templele sunt construite în aºa fel încât sã conducã privirea de la nivelul solului, tot mai sus, pânã la cerul suprem, Kailash.

Fiecare clãdire este construitã sub forma unui puzzle sau lego, astfel ca rozeta din vârful fiecãrui templu unește toate pãrțile componente. Se spune cã dacã aceastã rozetã din piatrã ar fi scosa din construcția templului, acesta s-ar prãbuși.
La exterior templele sunt sculptate cu multe ornamente, fiecare frizã, și sculpturã înfãțișând geniul oamenilor care au realizat-o și regale care i-a inspirat în munca lor. Locația relativ izolatã a acestor temple le-a protejat de invazia islamicã dar au fost abandonate odatã cu declinul regilor Chandelas începând cu secolul 13 d.HR.

Ascunse în pãdurea deasã timp de 700 de ani, templele au fost “redescoperite“ în 1838 cãtre ofițerul englez TS Burt.
Kajuraho a devenit celebru pentru senzualitatea sculpturilor erotice, însã acestea nu formeazã decât o micã parte din bogãția locului. Luate în ansamblu, sculpturile redau viata de zi cu zi a oamenilor și a curții din secolele al X-lea și XI-lea. Aceastã procesiune a vieții însãsi culmineazã cu Garbhagriha sau Sanctum sanctorum (în interior), unde oamenii își vãrsau amarul în fata zeilor hinduși, depunând ofrande în fața unui simbol falic ce reprezenta fertilitatea.
Se crede cã aceste sculpturi erotice înfãțișeazã mariajul zeului Shiva cu Parvati, și servesc drept manual de dragoste sau exprimã o celebrare exuberantã a vieții și creației. Sculptorii au fost unii tineri dar pricepuți, ei preferând ca în locul zeitãților clasice sã reprezinte aici figuri umane și episoade din viața cotidianã.

Sculptura celor trei elefanți este foarte des comentatã de cãtre ghizii locali. În timp ce doi elefanți ascultã supuși ordinele stãpânilor, un al treilea elefant rebel, se umflã de râs vãzând un act erotic consumându-se chiar lângã el. Și pentru cã unul dintre stãpâni nu-l lasã sã se uite, elefantul s-a rãzbunat trântindu-l la pãmânt.

Ultima dintre imagini reprezintã un cuplu regal ale dinastiei Chandela, în timpul cãruia templul a fost realizat. Imaginea acestora este poziþionatã central în douã ipostaze: Prima dintre ele (cea de jos), îi infatisaza pe cei doi într-o poziție eroticã nenaturalã iar de o parte și de alta doi servitori asistã la acest act. Mai sus același cuplu regal se regãsește înconjurat de nimfe celeste sau muze care cântã la instrumente muzicale pentru a crea o atmosferã plãcutã. O tânãrã se scarpinã pe spate cu unchiile lungi, o mamã își leagana copilul sãu o altã femeie își împletește pãrul dupã ce a fãcut baie.

Pentru sejur în India, găsiți oferte aici.

Share "Templele erotice din Kajuraho" via:

No comments yet.

Leave a Reply